Suprafața geografică a Județului Galați este de 4.466,3 kmp iar suprafața zonei pescărești este de 926,09 kmp, mai mică decât suprafața unei regiuni de nivel NUTS 3, respectiv județul Galați. Zona pescărească Prut – Dunăre cuprinde doar o arie geografică situată într-un singur județ, județul Galați și este traversată de fluviul Dunărea la sud, de râul Prut – la est și de râul Siret la sud-sud-vest.

Pe teritoriul zonei pescărești, Fluviul Dunărea colectează apele râurilor Siret și Prut, iar afluenții Hornicea, Elanul, Bârladul se varsă în Prut. Pe lângă delimitarea geografică care se realizează în proporție de peste 50% din cursuri de apă, găsim în interiorul zonei pescărești o suprafață relevantă de luciu de apă deoarece aceste cursuri de apă sunt însoțite de-a lungul luncilor sale de o multitudine de lacuri și bălți naturale.

Zona pescărească, arealul FLAG GALAȚI, cuprinde pe teritoriul său toate unitățile administrativ-teritoriale din județul Galați, situate pe cursul râului Prut (comunele Cavadinești, Suceveni, Oancea, Vlădești, Măstăcani, Foltești, Frumușița și Tulucești), pe malul Dunării (o parte a municipiului Galaţi) și din bazinul inferior al Siretului (comunele Șendreni, Braniștea şi o parte a municipiului Galaţi).

Astfel, zona pescărească Prut- Dunăre este singura zonă pescărească din județul Galați și cuprinde teritorii din 3 bazine hidrografice: Prut, Dunăre și Siret, la acestea adăugându-se o suprafață lacustră (lacuri naturale și bălți) de 4.145 ha.

Din această perspectivă, condițiile de relief sunt favorabile desfășurării atât a activităților de pescuit cât și a celor de acvacultură.